26 november kl. 20:00
För Opal Press Compas: Andrés Bianque Squadracci.

Idag har organisationen ”Human Rights Observer” kommenterat de påtagliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna, som den chilenska staten begått under det sociala och folkliga upproret i oktober.

Förutom den skriftliga rapporten presenterades en video som visar de bestialiska illdåd utförda av männen i grön (chilenska polisuniformens färg). I videon som visades upp tillhörde de inledande tagningar Opal Press.

Intrasslat i all den sorgen som dessa bilder framkallar, genomlyser också dessa bilder den heroiska bedriften de står för. Det är bättre att vara bland de förföljda än bland förföljarna. Och Opals arbete har varit generöst och framför allt konsekvent med dem som lider och utnyttjas.

Våra direktsändningar länkar oss och förenar alla de som inte är nära, men väl närvarande i ögonblicket och i hjärtan. De, som riskerar hela sin integritet, går in i fascismens käkar som försöker hålla en någorlunda anständighet, just för att med en kamera som spelar in dem, döljer de tänderna och räknar minuterna inför natten för att falla över människorna, dolda av mörkret som ger dem straffrihet.

Opal har arbetat ödmjukt i flera år för att vara ett sanningsenligt alternativ mot kommunikationsmonopolet som kväver Chile inom en bubbla av cynism, ytlighet, manipulation och enkla lögner.


Vi är stolta över teamet av vänner som gör det möjligt att visa er vad som verkligen händer och så ge näring åt Chiles ådror.


Jag vet att alla de är ödmjuka medarbetare och de är värda mycket, och det skulle vara synd om jag kommenterade att det finns en PayPal-länk på den centrala sidan www.prensaopal.cl där du, genom en donation, kan hjälpa oss att stå kvar där vi vill stå, där tårgasen brinner.

Självklart kommer jag inte skriva att vi måste, utan det får bli en sak mellan dig och mig och Internet.

Men jag vill absolut våga säga:  tack Opal för allt det ni gör och för att vi får vara en del av en värdighet som aldrig mer får försvinna.

Framåt kamrater!!