av Denisse Leigthon

En ny tillvägagångssätt som chilenska polisen använder sig av för att stoppa eller avskräcka ungdomar från att delta i protesterna är att köra på demonstranterna med pansarbilarna, som polisen använder sig av för att gasa demonstranterna med tårgas. Här berättelsen från en av hjälparbetarna som tog hand om en av dessa överkörda ungdomar, när han kom in till en av deras förstahjälp stationer.

I eftermiddag fick vi uppleva mycket våldsamma stunder på Centro Arte Alameda (Alameda Konst Center).  Poliserna gassade oss med tårgas, kastade vatten med vattenkanonen och sköt till och med oss ​​rakt i några metalliska bollar som skrämmer mig att tänka på de skador de kan orsaka om de träffade någons ansikte. Allt detta medan man tittar på dussintals sårade, bland dem män, kvinnor och barn.

Polisen agerade hänsynslöst, och både idag och vid andra tillfällen har de gjort klart för oss att de besväras av vårt hjälparbete. Personligen tror jag att de känner hat när de se att vi har samvete och att vi kan agera med mod mot deras chockdoktrin, vi avskräcks inte inför dem och fortsätter att samarbeta. Trotts rädslan som söndervittrar oss varje gång de attackerar oss.

Idag anlände en mycket ung man för att behandlas akut. Han var medvetslös. De lade honom på en bår på golvet. Han var ansluten till en maskin för att övervaka vitala livstecken. Jag tittar alltid på de sårades ansikten och ber till himlen att slippa få se en av mina egna vänner. Det är ett ögonblick som känslomässigt stör mig. Jag kände inte pojken idag, men det bröt ner mig tron att det kunde vara någon av mina egna. Han låg där nästan en timme, utan att röra sig. Blek, sedan blå, sedan vit igen. Han höll på att lämna oss.

Plötsligt kände jag att min egen själv ville lämna mig. Jag frös. Jag trodde att han skulle dö där en meter bort från mig. Jag hörde att han hade blivit påkörd av två skunkar (sådana bilar som sprutar tårgas oavbrutet) på Plaza  de la Dignidad. Minuter innan ambulansen anlände verkade hans syster leta efter honom. De hade varnat honom att han var där hos oss. Jag har två systrar och om jag var tvungen att leta efter någon av dem under samma omständigheter tror jag att jag först dör på väg till mötet. Men hon var stark och beslutsam. Jag kände en så stor beundran för hennes mod. Jag stängde ögonen och grät tyst under en stund. Jag har inte många tårar. Jag har vant mig vid våld. Några timmar senare såg jag videon om vad polisen hade gjort på torget. Jag erkände i det ögonblicket  samma hat som jag ser för dem varje gång de passerar utanför Alameda avenyn. Ett mordiskt, omänskligt och helt absurt hat. Vad vill ni mer? Döda oss alla ?? !!!! Tyrannen och hans medarbetare måste falla. Chile är inte din egendom. De kan inte göra någonting för att förändra den sanningen. Det är kanske det som leder dem att behandla oss som om vi vore den ”mäktiga och oförlåtliga fiende” som de talar så mycket om. Men nu när vi förvandlas som samhälle, kommer dessa händelser inte att raderas från vårt minne som tidigare. Vi vet vilka de är och vi kommer att kräva rättvisa tills de yttersta konsekvenserna