Den tidigare riksdagsmannen för Liberalerna Mauricio Rojas gjorde det igen. Den här gången i ett än mer spektakulär uttalande än tidigare gånger. Han menar på allvar att återställandet av samhällsordningen för den chilenska staten kommer att kosta liv .

Ett sådant uttalande står långt ifrån de värderingarna som den svenska demokratin är byggt på. Han gratulerades så sent som i april 2018 av Ulf Kristersson, Moderaternas ledare, till utnämningen som kulturminister i Chile. En utnämning som varade en dag, då han tvingades avgå efter massiva protester.

Den tidigare riksdagsmannen för Liberalerna Mauricio Rojas gjorde det igen. Den här gången i ett än mer spektakulär uttalande än tidigare gånger. Han menar på allvar att återställandet av samhällsordningen för den chilenska staten kommer att kosta liv.
Ulf Kristersson var snabb i att gratulera Mauricio Rojas till utnämningen som kulturminister i Chile. Hade han väntat 24 timmar hade han förstått att den utnämningen var till världens kortaste kulturministerpost. Han tvingades avgå efter massiva protester. Det är Mauricio Rojas som har påstått att museet för offret för militärdiktaturen i Chile är en montage. Det uttalande hade kulturrepresentanterna i Chile inte glömt.

Sveriges alla demokratiska politiker bör ta avstånd från en person som menar att det må kosta vad det kosta vill att återställa ordningen i Chile, i detta inbegripet folkmord.

Den ordning som han företräder är rubbad för alltid, när folket rest sig mot arvet efter diktatorn Pinochet som Chile levt med under de senaste trettio år av demokratisk skådespeleri. En ordning som inneburit världens mest ojämlika samhälle, med enorma korruptionsskandaler och avgrundsdjupa klasskillnader.

Det är den ordningen som Mauricio Rojas febrilt försöker försvara och därmed menar utan omsvep att de kan komma att kosta människoliv att återställa den. Ett återställande som redan kostat mer en tjugo människor livet och ett hundratals människor som förlorat synen på grund av polisens hänsynslösa skjutandet i ansiktet på folk. Flera tusen personer är arresterade och HRW tillsammans med Amnesty International lade fram sina rapporter som klar visa på att Chiles nuvarande regim gör sig skyldig till brott mot mänskliga rättigheter. Det är den ordningen som Mauricio Rojas rättfärdigar som statistiska kostnader för att ta tillbaka makten där den var innan revolterna började, alltså för mer än fyrtio dagar sedan.