Artikel av Ana María Lizana 1 de Noviembre de 2019

På mindre än en vecka har cirka 10 000 personer deltagit i de nationella råden som anordnats runt om i Chile, inklusive 200 sociala organisationer.

Plattform för Social Sammanhållning (Mesa Unidad Social) avslöjade denna fredag ​​i en rapport om de råd som hölls i landet och berättade att ”majoriteten vill ha en konstituerande församling.”-

Folk ber om mekanismerna för att genomföra strukturella förändringar. Och där vill de allra flesta ha en konstituerande församling (…) Människor är tydliga med att nuvarande samhällsmodellen är problemet. Vi måste återuppfinna oss själva som ett samhälle, ”sade en talesman för Plattformen för Social Sammanhållning.För sin del kallade presidenten för chilenska LO (CUT), Barbara Figueroa, att delta i en demonstration på Plaza Italia, i Santiago, på måndagen för att säkerställa att ”det inte bara kommer att vara en marsch, utan vi kommer att upprätta en plattform för folkets åsikter.

Medborgarna vill att vi också ska göra ett uttalande. Det kommer att bli en massiv och fredlig aktivitet. ”Nästan 10 000 personer har deltagit i de nationella rådslagen, inklusive 200 sociala organisationer, allt detta på mindre än en vecka. De återkommande teman är: konstituerande församling, pensioner, hälsa och utbildning.Notering: Plattform för Social Sammanhållning består av 70 fackliga- och medborgarorganisationer, såsom Koordinator No More AFP, CUT (Chilenska LO), ANEF (Fackliga tjänstemannaorganisation), CONFUSAM (Chilenska vårdförbundet) och Lärarhögskolan.Artikeln är publicerad i nättidningen

El Dínamo och översatt från följande länk: https://www.eldinamo.cl/nacional/2019/11/01/unidad-social-y-balance-de-cabildos-la-mayoria-quiere-asamblea-constituyente/?fbclid=IwAR0bUbYJXX_yNP9UnsoQRfzhVawrF292j8kc1lTyLJj5Pd8ZkOWkJ7SzQB4 )