Under onsdags eftermiddag, överlämnade åklagarmyndigheten namnen på 22 personer som dödats under undantagstillståndet som president Piñera utlyste i samband med oroligheterna över hela Chile.

Det är 22 namngivna personer som har hittills dödats av militären och polisen under undantagstillståndet som åberopats av regeringen. Åklagaren informerade via sitt Twitter-konto att det finns ytterligare en kropp att identifiera. Den antas tillhöra en person som ska ha dödas i samband med en brand på en stormarknad i Maipú, en kommun i Santiago. Detta skulle totalt utgöra 23 döda personer.

Amnesty International och mänskliga rättighetsorganisationer har fördömt de många kränkningarna av de mänskliga rättigheterna under dessa 13 dagar som protesterna pågått. Enligt rapporten från Human Rights Institute, var 140 personer fortfarande inlagda på sjukhus med förlust av ögon och totalt 138 rättsliga åtgärder pågår för konstitutionellt skydd (13), klagomål mot mord (5), klagomål om sexuellt våld (18), klagomål för andra tortyrer(92) och andra klagomål och handlingar (10).

I detalj meddelade man från åklagarmyndigheten att två personer dog i statligt förvar, särskilt på polisstationer.

Identifierade identiteter på förövarna till de 5 dödsfallen har kunnat fastställas till poliserna: José Miguel Uribe (Curicó), Álex Núñez (Maipú), Kevin Gómez och Romario Veloz (Coquimbo) och Manuel Rebolledo (kört i Talcahuano).

Samtidigt som totalt 16 personer som identifierats som döda anses ha varit begått brottsliga handlingar och däri den summariska agerande från statsmakten. Påståendet som åklagaren inte ännu tagit ställning till eftersom omständigheterna inte talar för att dessa personer varit i färd med att begå några brott. Vittnesbörd stärker alltså inte detta påstående från polisen och militär.

(Nyheten är översatt och hämtad från: https://www.laizquierdadiario.cl/Fiscalia-confirma-23-asesinatos-de-parte-de-militares-y-policia-durante-Estado-de-Excepcion?fbclid=IwAR3lbIh-VtxJWWA5M6DT4tFhK8ZdvfQufxKxz5_MPsOHEaE4xgMysEfFByo)